لطفا صبر کنید

دکتر معصومه حسین پور

جراح و متخصص گوش، حلق، بینی

 

سینوزیت و مشکلات آن

سر درد دیگه دمار از روزگارم درآورده، هرچی دمنوش میخورم فایده نداره. قرص مسکن؟ قرص میخورم دو دقیقه خوبم بعدش دوباره روز از نو، روزی از نو! یکیم نیست یه راهی بزاره جلوی پامون! این بینی من انقدر آبریزش داشته که حس میکنم محتویات داخل مغزم داره باهاش میاد بیرون! تموم نمیشه! از اونورم که بو حس نمیکنم، هیچ به هیچ!!
حتما برای شما هم اتفاق افتاده است که گاها با قرار گرفتن در محیط های سرد مخصوصا در فصل زمستان مثل رفتن به جاده چالوس یا مثلا سرعین، احساس گرفتگی در بینی ها و سنگینی سر و پیشانی را داشته باشید و یا ناخودآگاه سر درد بگیرید. درباره این علائم چقدر می دانید؟ علت آن چیست؟ آیا برای درمان آن به جراحی بینی فکر کرده اید؟ ما در ادامه به سینوس و روش های درمان آن می پردازیم…

    سینوزیت چیست

سینوزیت  در واقع تورم سینوس ها یا مجاری بینی است که گاهی اوقات به آن عفونت سینوسی می گویند. فرد مبتلا به سینوزیت ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
🟠️ فشار در اطراف بینی، چشم ها یا پیشانی.
🟠️ گرفتگی بینی.
🟠️ ترشحات غلیظ و تغییر رنگ بینی
🟠️ سرفه 
🟠️ گرفتگی سر و سردرد
🟠️ مزه بد دهان بعد از مسدود شدن بینی
🟠️ کاهش حس بویایی
🟠️ گرفتگی گوش ها یا تغییر در شنوایی

سینوس چیست؟

سینوس ها حفره هایی در داخل جمجمه فرد هستند که در اطراف چشم ها و بینی و در جلوی صورت قرار دارند. این حفره ها به سبک شدن جمجمه کمک می کنند. آنها همچنین  وظیفه تولید مخاط را بر عهده دارند که رطوبت را در مجاری بینی می افزاید. مخاط لایه ای محافظ برای کمک به جلوگیری از ورود ذرات ناخواسته مانند آلاینده ها، خاک و ارگانیسم های عفونی به وجود می آید. سینوس های شما با مژک ها پوشانده شده اند که سلول های مو مانند بسیار ظریفی هستند. مژک ها به هدایت و تخلیه مخاط از مجرای سینوس ها و خارج شدن به داخل بینی کمک می کنند.

جراحی سینوس چیست؟

جراحی سینوس روشی است که هدف آن باز کردن مسیرهای سینوس ها و رفع انسداد است. این عمل یک گزینه برای افرادی به حساب می آید که عفونت‌های سینوسی مداوم و مکرر دارند و یا برای افرادی که ساختار سینوسی غیرطبیعی دارند یا رشد غیرطبیعی در سینوس دارند. هرچند یک پزشک اغلب قبل از متوسل شدن به عمل جراحی، درمان ها و روش های دیگری را امتحان می کند. اگر این روش ها جواب نداد، در نهایت ممکن است جراحی انجام شود. جراحی سینوس معمولا  کوتاه بوده و عوارض کمی دارد.

    ⁉️ دلایل جراحی سینوس

سینوزیت یک عفونت در مجاری بینی است که می تواند باعث فشار، سردرد، گرفتگی بینی و احتقان شود. هدف از جراحی برداشتن  و تخلیه هر چیزی است که مسیرهای تخلیه سینوس ها را مسدود می کند. این موارد ممکن است شامل حذف موارد زیر باشد: 
🔶️ تکه های نازک استخوان
🔶️ غشاهای مخاطی
🔶️ پولیپ بینی
🔶️ بافت متورم یا آسیب دیده
🔶️ تومورها و یا ضایعه هایی که راه بینی یا سینوس را مسدود می کنند.
به علاوه ممکن است یک فرد برای درمان مسائل مختلف به جراحی سینوس نیاز داشته باشد.

انواع روش های جراحی سینوس

    🟢️ آندوسکوپی سینوس (FESS)

FESS با ابزاری به نام آندوسکوپ انجام می شود. در این روش آندوسکوپ که یک لوله فیبر نوری با نور و نازک است، برای مشاهده مجاری سینوسی و رسیدن به دهانه سینوس ها وارد بینی می شود.
سپس میکرو تلسکوپ ها و دیگر ابزارهای جراحی را می توان از آندوسکوپ عبور داد و جراح از این ابزارها برای برداشتن بافت های اضافی و سایر انسدادها برای پاکسازی سینوس ها استفاده می کند. قابل ذکر است که کل این روش از طریق سوراخ های بینی انجام می شود و جای زخم کمی باقی می ماند. فقط ممکن است مقداری تورم ایجاد شود که اما به سرعت ناپدید می شود. فردی که این جراحی را انجام می دهد معمولاً فقط برای مدت کوتاهی احساس ناراحتی خفیف می کند. FESS را می توان به طور مکرر و همچنین می توان آن را به صورت سرپایی انجام داد.

    🟢️ جراحی هدایت تصویر

جراحی آندوسکوپی با هدایت تصویر روش جدیدتری است که ممکن است برای اشکال شدید انسداد سینوس یا بعد از جراحی های قبلی سینوس توصیه شود. در این نوع جراحی علاوه بر استفاده از آندوسکوپ، از یک سیستم تصویربرداری تقریباً سه بعدی برای نشان دادن موقعیت ابزار جراحی به جراح، استفاده می شود. این روش با استفاده از سی تی اسکن و سیگنال های مادون قرمز انجام می شود. با استفاده از این روش، جراح می تواند مسیرهای سخت سینوس را طی کند و بافت ها و سایر انسدادها را با دقت بالاتری حذف کند.

    🟢️ عمل Caldwell-Luc

در این روش جراح گوش و حلق و بینی با ایجاد حفره و فضای باز، باعث تخلیه سینوس ماگزیلاری میشود. این روش تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و معمولا کمتر به کار می رود زیرا جزو روش های تهاجمی به حساب می آید. به همین علت جراحان ترجیح می دهند از روش های کم تهاجمی تر مثل آندوسکوپی که روند بهبودی سریعتری دارد حدالامکان استفاده کنند.

    🟢️ سینوپلاستی با بالون

این تکنیک امروزه در موارد بسیاری برای رفع سینوزیت بکار می رود. همانطور که از اسمش پیداست در این روش جراح با هدایت و فرستادن بالونی کوچک از طریق سوراخ بینی، به آرامی با باد شدن در مسیر مجرای مسدود شده، سینوس ها را باز و پاکسازی می کند.

    اقدامات پس از انجام جراحی سینوس

ممکن است پس از جراحی، بینی شما با موادی پر شود. جراح با این کار پس از قرار دادن موادی مانند گاز استریل در مجرای بینی خونریزی را کنترل کند، البته که نوع تکنیک مورد استفاده برای جلوگیری از خونریزی بستگی به نوع جراحی انجام شده دارد. حتی این مواد می توانند قابل جذب باشند و به مرور زمان حل می شوند اما اگر  غیر قابل جذب باشد، پزشک باید آن را خارج کند. 
دوره نقاهت بسته به عمل جراحی انجام شده و سایر عوامل مانند؛ سن و سلامت عمومی متفاوت است. با این حال، بسیاری از افراد پس از جراحی سینوس ناراحتی بسیار کمی را تجربه می کنند و اکثر افراد می توانند در همان روز جراحی به خانه بروند. 
بسته به نوع جراحی، ممکن است در طول دوران نقاهت به فرد داروهای مسکن تجویز شود. با این وجود پس از عمل، معمولاً این موارد تجربه می شود: 
⬅️ ناراحتی خفیف 
⬅️ خستگی 
⬅️ گرفتگی بینی 
⬅️ مقدار کمی خونریزی
📛️ دقت فرمایید که  افراد باید دستورالعمل های پزشک خود را به دقت دنبال کنند و تمام داروها را طبق تجویز مصرف کنند. بیماران ممکن است مجبور شوند در 2 هفته اول پس از جراحی تغییراتی در برنامه روزانه خود ایجاد کنند. 
✴️ داروهای رایجی که معمولا بعد از عمل تجویز می‌شوند، اغلب شامل محلول شستشو های نمکی برای ضد عفونی، استروئیدها و آنتی‌بیوتیک‌ها هستند.

عوارض جراحی سینوس

خطرات و عوارضی که ممکن است در حین جراحی سینوس رخ دهد اغلب نادر هستند و شامل موارد زیر است:
❌️ خونریزی
❌️ عوارض داخل جمجمه
❌️ آسیب به چشم یا بافت اطراف
❌️ تغییرات در صدای فرد
❌️ عفونت
❌️ از دست دادن بویایی یا چشایی

در نتیجه برای درمان و بهتر شدن مشکلات سینوس هایتان با پزشک متخصص گوش و حلق و بینی در ارتباط باشید، تا شما را به بهترین شکل ممکن راهنمایی کند.
📚️ترجمه شده از:
https://www.medicalnewstoday.com

Copy right © 2022 | Powered by sitemaan.com